mandag 28. september 2009

Ruinhovedkurs 2009 - Kajsa har blitt kjendis :-)


Nå har jeg akkurat kommet tilbake fra enda en uke på kurs. Denne gangen var det hovedkurs i ruinsøk i Porsgrunnsområdet som sto for tur. Pga at vi har slitt litt med meldingen i det siste fant jeg ut at det var best bare å stille på treningslag. Det er utrolig vanskelig å bestå en ruingodkjenning (strykprosenten i år var 67 %), så vi satser heller på det til neste år når meldingen er 100%.
Jeg har lenge vurdert å bruke halsmelding i ruinsøk. Fordelen er at hunden blir helt naken og dermed ikke kan sette seg fast i ruinene. I tillegg slipper jeg kanskje dilemmaet at Kajsa av og til MÅ avstandsmelde i ruinsøk, mens hun ikke får lov til dette i skogen. Ved å ha ulik meldingsform blir det kanskje et klarere skille mellom øvelsene for henne? Pga at Kajsa skulle få lære seg en ny meldingsform skilte vi mellom søk og melding. I søkene fikk hun gå rett-i-belønning og i tillegg hadde vi rene meldingstreninger på en åpen plass.
Treningen startet på torsdag i en steinur. Her startet vi med at Kajsa skulle få finne 3 figuranter. Dette gikk kjempefint og Kajsa hadde ingen problemer med å ta seg frem blandt steinene. Under den første økten hadde vi besøk av NRK, så det første søket ble faktisk filmet. Link til NRK sin atikkel ligger her. Resten av dagen ble det meldingstrening for vår del og vi kom et godt stykke på vei. Kajsa brukte litt tid på å begynne å halse, men når hun først kom i gang var halsen bra.


På fredagen var vi i en annen steinur. Første delen av dagen brukte vi til å søke gjennom noen busser, brakker og gravemaskiner som sto langs veien. Dette gikk kjempefint og Kajsa fant alle figurantene nokså greit.  Etterpå ble det en ny runde med meldingstrening. Denne gangen kom halsen lettere, og for hver gang blir tiden før halsen starter stadig kortere. Det er abolutt fremgang å spore :-) På slutten av dagen fikk Kajsa søke av en nytt steinurområde. Søket gikk kjempebra og hun fant begge figurantene relativt lett. 

På lørdag startet vi med mørkesøk. Kajsa fikk 3 figuranter inne i en mørk hall. Døren ble lukket igjen og jeg måtte stå igjen på utsiden, men hun fant alle figurantene og instruktøren synes hun søkte bra. Etterpå skulle vi finne en figurant under gulvet i stuen der vi bodde. Kajsa slo på figuranten neste med en gang og hun jobbet fint med å lokalisere den skikkelig. Også de andre hundene løste oppgaven fint. 


Etterpå reiste vi videre til et industriområde. Her startet vi med å søke av et nokså stort industriområde. Kajsa fant også denne gangen alle figurantene nokså raskt. Akkuart dette har vi trent mye på, så dette regnet jeg med gikk bra. Etterpå fikk vi et annet område med et ukjent antall figuranter (3 hadde forsvunnet fra standplass, men vi fikk ikke vite hvor mange av de som var lagt ut) og 5 minutter å søke. Så rakt som mulig skulle avsøke område og gjøre rede for antall som lå i området. Kajsa slo på første figuranten med en gang vi kom opp i området. Etterpå ble denne figuranten liggende og vi fortsatte å søke. Etter ca 3 minutter mente jeg å ha kontroll og fortalte at det virket som det bare var 1 i dette området noe som viste seg å stemme.
Før vi dro hjem skulle alle få finne en figurant under bakken igjen. Også denne gangen gikk det veldig bra. 


På søndagen var vi i dekkhaugen hele dagen frem til kursavsluttningen. Kajsa fikk 2 figuranter på toppen av en av de mindre haugene og hun søkte kjempefint. Hun hadde riktignok litt problemer med å ta seg frem og falt litt nedimellom dekkene av og til, men da bare tok hun sats og dro seg oppover.


Etter at instruktøren vår hadde reist forsatte vi andre å søke i dekkhaugen frem til kursavslutningen. Kajsa fikk da søke i en enda større dekkhaug. Også denne gangen gikk det kjempefint og hun fant begge figurantene nokså raskt. Til slutt trente vi litt melding igjen. Jeg fikk en figurant til å gire henne opp med en skinnpølse før han la på sprang og satte seg helt i ro ca 40 meter lenger borte. I det Kajsa kom frem begynte hun å halse med en gang :-) Det samme gjorde hun på neste som satt oppå en dekkhaug. Det ser ut som om dette med halsmelding skal gå fint altså.
Ruinurset har gått kjempefint for vår del. Vi har hatt det kjempeartig og Kajsa har fått mange nye utfordringer som hun har løst kjempebra. Tilbakemeldingene fra instruktøren var bare positive. Han mente at hun taklet alle miljøene kjempefint og at vi har allerede kommet god i gang med halsmeldningen.
Flere bilder fra kurset ligger under bilder.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar